En sø under vandet

En sø under vandet

Ka´ det nu også passe?

Aaarh… Ka´det nu passe?

Måske tror du ikke på mig, men Jo! Der findes faktisk både undersøiske søer og floder, komplet med bølger, bredder og træer. Ganske fantastisk, og indtil for nylig også en af havets største hemmeligheder.

Det der er da en flod det der… men er det ikke mennesker der svæver henover den i dykkerudstyr?

Det er i virkeligheden, Anatoly Beloshchin (fotograf og dykker) og hans besætning. Anatoly er fotograf, der faldt over denne skjulte perle under et dyk i Yucatan, Mexico.
Cenotes/ferskvandshullet er en vand-version af et jordfaldshul. (I Danmark findes jordfaldshuller f.eks i skovene bag Møns Klint og i området ved Mønsted Kalkgruber. “Røverstuen” i Rold Skov er et jordfaldshul.) Jordfaldshuller har opslugt mange dele af verden i de seneste år. Faktisk lidt skræmmende!

… i det Sydkinesiske hav nær ved Paraceløerne findes verdens dybeste undersøiske blå hul kaldet Dragehullet eller hvad med det i det Sydkinesiske havs øje med en dybde på over 300 m.

Undersøiske sø – den tekniske del: De forskellige densitets-niveauer mellem et lag af frisk vand, hydrogensulfid og salt vand er årsag til den lagdelte effekt. Midten bliver hermed til en flod mellem lagene og det der formes her, er et betagende møde mellem de to habitater.

Giver det mening? Jeg var nødt til at læse det to gange også.

Selvom hydrogensulfid er giftigt, er der et lille vandområde, der er gået sammen med havet liv og en stenet bank lavet af millioner af muslinger,  – så er der frokost.t.

Her fortæller Mike deGruy (Amerikansk dokumentar filminstruktør) om den fantastisk oplevelse han havde mens han arbejdede for The Plue Planet. Det at se en undersøisk sø for første gang.

Share post:

  • /

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *