Parallelle virkeligheder

Parallelle virkeligheder

...er lige så virkelige som dette univers

“Der findes et ekstremt stort antal parallelle virkeligheder… lige så virkelig som denne, der har forskellige konsistente fortider.” Citat fra den meget respekterede forsker, David Deutsch

De er lige så virkelige som dette univers, men med en lille bitte smule forskel men med ens fortid… Så forestil dig en verden med samme fysiske love, men at forskellige beslutninger var truffet hen ad vejen – fra forskelle på det mikroskopiske niveau til hvad du vælger at spise til aftensmad og om du vælger at tage til koncert lørdag eller ej. Kvantemekanik forudsiger meget specifikt at alle muligheder er lige så virkelig som det du husker… og det er ret bizart, ikk? For vi ser ikke de andre ting! Men videnskaben har nået et punkt hvor vi kan bygge maskiner der udnytter disse andre verdener, og quantum computere er måske de allermest spændende af disse, som vi næsten har inden for vores rækkevidde nu. Så fysikere elsker dette faktum. De ønsker at forstå verden, de ønsker at forstå universet (Ja, hvem gør ikke det). Ser man på sagen fra computer videnskabs-verdenen, er der de her maskiner der kan gøre det her helt vilde – så hvis man kan bygge sådan en vil de kunne løse problemer som man ellers aldrig i en milliard år ville kunne løse.

”Quantum computation is… a distinctively new way of harnessing nature… It will be the first technology that allows useful tasks to be performed in collaboration between parallel universes. (2005) Citat af David Deutsch, meget respekteret forsker (og grundlægger af dette område)

Hvis du byggede en hel ny computer, tog alle computere i verden med den mest avancerede processer du kunne bygge, og satte den til at løse et kompliceret problem, (Vi kender til problemer, som vi kan skrive ned på et stykke papir, men som aldrig, aldrig vil kunne løse med din nybyggede computer), men som kunne løses med denne quantum maskine. Mennesker bruger redskaber til at løse problemer med, hvis du giver mennesket et nyt redskab kan de gøre ting de ellers ikke ville kunne gøre. Tænk dig mulighederne (skræmmende?)

Måske tænker du ”ja, ja, det er fint nok alt sammen, men er det ikke stadig kun spekulation og teori ?” på niveau med andre fremtidsting som de fysiske love tillader, men som ikke er her endnu? Nej! …der findes faktisk allerede flere af de her maskiner til rådighed i åbne research centre, rundt om i verden. De følger modellen der blev brugt til at introducere supercomputers til verden. De er for store endnu til at være allemandseje, og for dyre og svære at betjene, men der findes to af dem nu. En af dem er på University of southern california.

http://www.isi.edu/research_groups/quantum_computing/home

En hest er hurtigere end et af The Wright Brothers oprindelige fly, i hastighed, men en flyvemaskine er ikke en anden slags hest, et fly er en helt anden slags maskine. Flyet drager fordel af en resurse som naturen giver os, og som hesten ikke har – den tredje dimension. Så de her quantum computer kan man tænke på, på samme måde, de er ikke vildt powerfulde endnu, men de kan noget fuldstændigt anderledes end alm. Computere kan, og den ”ting” de kan, er på en måde lidt lige som det at flyve…

Denne ”ting” giver altså computeren adgang til ressourcer (måske kan vi kalde den parallelle universer) så de kan gøre noget de ellers ikke ville kunne gøre.

Den anden quantum computer blev for nyligt installeret hos NASA. (Google er den anden interessepartner i denne D-wave Two maskine.) Planen med denne maskine er at undersøge om vi kan bygge maskiner som os selv…

Er det muligt at bygge maskiner som os? Tja…hvorfor ikke. Den slags tilgange der er til det at bygge maskiner med kunstig intelligens i dag, vil kunne hjælpes betydeligt på vej med D-wave two maskinen. Cool eller skræmmende, at bruge quantum computere til dette?!? Hvad synes du?

Steve Jurvetson er Investor og sidder i bestyrelsen ved bl.a. i SpaceX, Tesla Motor og Synthetic Genomics, han siger på en meget poetisk måde forskellen på de quantum maskiner og alm. Computere:

D-Wave maskinerne er store sorte metal bokse (10 feet x 12 feed høje) – de køler chipsene ned til næsten absolut 0 (−273,15 °C) Hundrede gange koldere end interstellar space. Noget at det koldeste og ekstreme mennesker nogensinde har været i stand til at lave. De her kølere, der i øvrigt hedder Pulse tube refrigerators, udsender en puls, der minder rigtig meget om et hjerteslag. Det siges at hvis du nogensinde kommer til at stå ved siden af en af disse computere, så er det som om den er et levende væsen (An ”Alien God”) I hjertet på denne bosk sidder en lille chip, på størrelse med din tommelfingernegl.

Forestil dig at der faktisk er masser af parallelle universer derude. Forestil dig nu at der er to der er fuldstændigt ens i alle henseender, fra den mindste atomariske detalje til det ydre rum, med kun EN forskel, og det er værdien af en lille ting der hedder en qubit på denne chip. En qubit er næsten det samme som en bit, eller en transistor i en alm. Computer, den har to fysiske tilstande = 0 og 1 (on eller off) I en alm. Computer er den altid enten 1 eller 0, tænd eller sluk. Men i en quantum computer (qubit) kan den være i den mærkelige situation at de to parallelle universer, har et overlappende punkt – og når du øger antallet af disse enheder, hver gang du lægger en af disse qubits til, fordobler du antallet af parallelle universer som du har adgang til. Indtil et tidspunkt hvor du kommer til en chip som denne, men omkring 500 af disse bits – så har du 2^500 (to til 500) power, af de fyre i chippen.

En quantum computer består af 500 qubits og ville have et potentiale til at gøre 2 ^ 500 beregninger i et enkelt trin. Dette er et HELT ekstremt vildt tal!! – 2 ^ 500 er uendeligt flere atomer end der findes i det kendte univers (det kan man vist roligt kalde sandt parallel behandling – klassiske computere i dag, selv de såkaldte parallelle processorer, kan stadig kun gøre én ting ad gangen.

Så måden man kan tænkt på det, kunne være at ”skyggerne fra de parallelle verdener” overlapper med vores, og hvis vi er smarte, kan vi trække ressourcer fra deres virkelighed over i vores, for at have en effekt i vores verden. – Det lyder måske ret utopisk og mærkeligt og er måske svært at forklare, men det ER faktisk sådan de her computere virker, det siger videnskabsmændene der arbejder med maskinen i hvert fald.

Videnskabsmændene  har arbejdet med maskinerne et stykke tid nu, og denne fordobling af qubits på chippen, er indtruffet en gang om året i de sidste 9 år. (skrivende stund Juli 2016) disse qubits devises er altså fordoblet hvert år i 9 år… Til sammenligning, i forhold til hvor hurtige de her chips er blevet, er farten i løbet af én generation chip, øget fra 1 til en halv million.

En af de forudsigelser videnskabsmændene kommer med er at inden 2018 vil der eksistere intelligente maskiner der vil kunne gøre alle de ting et menneske kan, og vil også have overhalet os. Quantum computere vil have spillet en kritisk rolle i skabelsen af denne nye type intelligens.

image via Shutterstock

Share post:

  • /

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *